PROFIL IGRAČA

Kristijano Ronaldo

OSNOVNI PODACI

Kristijano Ronaldo Broj dresa: 7
Datum rođenja: 1985-02-05
Mesto rođenja: Madeira, Portugal
Visina: 185 cm
Težina: 80 kg
Reprezentativna takmičenja: Debitovao u avgustu 2003. protiv Kazahstana
Prethodni klubovi: Sporting Lisabon, Mančester Junajted

POVEZANE VESTI

Menadžer: Kineski klub ponudio 300 miliona evra za Ronalda
Ronaldo: Pravi heroji su sirijska deca
Suares: Novi ugovor je poklon meni
Real bez većih problema do finala Svetskog klupskog prvenstva
Zidan: Četiri Zlatne lopte su neverovatan uspeh

BIOGRAFIJA

Rođen je na portugalskom ostrvu Madeira. Odrastao je sa majkom Marijom Dolores dos Santos Aveiro, ocem Žozeom Dinisom Aveirom, koji je umro dok je Ronaldo imao meč protiv Rusije sa reprezentacijom Portugala, starijim bratom Hugom(1975) i dve sestre, Elmom i Lilianom Katiom. Njegovo ime, Ronaldo, jako je retko u Portugalu, a dobio ga je po američkom predsedniku Ronaldu Reganu, koji je imače bio i omiljeni glumac Ronaldovog oca.

Počeo je da igra fudbal već sa tri godine, a kada je sa šest godina krenuo u školu njegova strast prema sportu bila je očigledna. Kada je bio dečak, omiljeni tim mu je bio Benfika iako je kasnije igrao za rivalski klub Sporting. Kao osmogodišnjak je igrao u amaterskom klubu Andorinja , gde je njegov otac bio trener. Kada je imao samo deset godina njegova reputacija u Portugalu je rasla. I Maritimo i Nacional, dva najveća tima na Madeiri, bili su zainteresovani za njega. Veći tim, Maritimo, propustio je najznačajniji sastanak i Ronaldo je otišao u Nacional. Kada je sa Nacionalom osvojio titulu, Ronaldo je otišao na tri dana probe u Sporting, za koji je i kasnije potpisao.

26. juna 2009. Real Madrid je potvrdio da će se Ronaldo pridružiti klubu 1. jula 2009, nakon prihvatanja uslova i potpisivanja šestogodišnjeg ugovora. Veruje se da je njegov ugovor vredan 13 miliona evra po sezoni. Predstavljen je štampi 6. jula, gde mu je uručen dres sa brojem 9. Dres mu je predstavljen od strane Alfreda di Stefana. Dočekan je na stadionu Santijago Bernabeu od strane 80 000 navijača, nadmašivši rekord Dijega Maradone od 75 000 navijača, kada je predstavljen nakon transfera iz Barselone u Napoli 1984.

Ronaldov otac Žoze Dinis Aveiro umro je od posledica alkoholizma u 52. godini kada je fudbaler imao 20. Međutim, on ne pije i ne puši. Marta 2009. on je donirao 100 000 funti u bolnici koja je pomogla da spasi život njegove majke nakon što joj je 2007. dijagnostikovan rak dojke.

Ronaldova autobiografija, nazvana Momenti štampana je decembra 2007. Zajedno sa jednom od svojih sestara otvorio je modni butik nazvan CR7 (Ronaldovi inicijali i njegov tadašnji broj na dresu). Trenutno postoje dve „CR7" prodavnice, obe u Portugalu; jedna u Lisabonu, a druga u Madeiri.

Podaci osveženi: 07.06.2014